Els meus blogs

Els meus Blogs són: Actual (Actualidad y Aficiones), Heródoto (Ciencias Sociales, Geografía e Historia), Plini (Ciències Socials, Geografia, Història i Història de l’Art), Lingua (Idiomas), Oikos (Economía y Empresa), Paideia (Pedagogía y Psicología), Sophia (Filosofía y Pensamiento), Sport (Deportes), Thales (Ciencia y Tecnología), Theos (Religión y Teología), Tour (Viajes), Altamira (Historia del Arte y Arquitectura), Diagonal (Cómic), Estilo (Diseño y Moda), Pantalla (Cine, Televisión y Videojuegos), Photo (Fotografia), Letras (Literatura), Mirador (Joan Miró, Arte y Cultura), Odeón (Ballet y Música).

divendres, 20 de gener del 2023

L’escultor mallorquí Miquel Vadell Pastor.

L’escultor mallorquí Miquel Vadell Pastor.

Miquel Vadell Pastor (Manacor, encara que en algunes fonts se li fa nascut a Palma, darrer terç segle XIX i primera meitat de segle XX), escultor i ocasionalment mestre d’obres mallorquí. Fou un prolífic artista del gènere religiós en la primera meitat del segle XX. També realitzà escultures al Cementiri històric de Palma.
El desembre de 1909 s’oferí a fer de manera altruista una còpia de la Verge del portal del Mirador de la Seu, però l’elevat cost dels materials el feu imposible complir i el 1916 s’encomanà a l’escultor Guillem Galmés, que en 1917 realitzà la còpia que avui es veu. Tampoc reeixí la seva proposta a l’Ajuntament de Ciutat de realitzar dos gegants, per a la Festa de Gegants de 1904; el projecte aprovat fou el de la Fábrica La Roqueta.

Entre les seves obres es documenten:
L’escultura de Sant Josep Ferrer (1902), a l’esglèsia de Sant Vicenç Ferrer de Manacor, encomanada per rector Joan Morey Pujades (des del 1891).

Els retaules de la Immaculada i la Verge de l’Esperança (1929) a la Parroquia de Sant Bartomeu de Capdepera, que foren encomanats el 1924.

Les escultures en marés de la Mare de Déu i El Pastor amb el ca (1935) a Sant Salvador de Felanitx; probablement dins del programa de restauracions que's feren entre 1930-1942 en el santuari, com el nou altar en alabastre. 
L’escultura de Nostra Senyora dels Dolors (1935), situada al centre del retaule major de la Parroquia de Nostra Senyora dels Dolors de Manacor.
El Crist del Davallament de la Parroquia de Sant Martí des Mercadal (Menorca), que li fou encarregada el noviembre de 1939 per l’ecònom Damià Coll i entregada abans de mars de l’any següent. El preu fou 535 pessetes (450 la talla, 50 els braços mòbils i 45 l’embalatge).
La Capella del Cor de Jesús (1940) de la Parroquia de Sant Antoni Abad de Sa Pobla. En la capella, a la banda dreta, també hi ha un relleu de la Mare de Déu de Lluc (1929), del mateix artista.
L’escultura del Cor de Jesús (1942), sobre la cúpula de la Parroquia de Santa Bàrbara de Vilafranca de Bonany.
El retaule de Santa Magdalena a la Capella de la Puríssima a l’esglèsia parroquial de Manacor. Les peces escultòriques, Santa Magdalena al centre i Santa Llúcia i Santa Bàrbara als costats, han estat criticades per la seva impostació neogótica.
El retaule major del presbiteri de la Parroquia de Santa Maria de Sineu. D’estil neogòtic és una de les seves obres més monumentals; s’ha traslladat recentment al braç dret del creuer. També realitzà el Llit de la Marededéu morta a la mateixa parroquia.

Fonts:
[http://www.funjdiaz.net/folklore/07ficha.php?ID=2466] Obra de Vadell per a la Festa de Gegants.
[http://ca.photaki.com/picture-sineu-retaule-neogotic-1886-esglesia-parroquial-es-pla-mallorca-baleares-espana_630962.htm] Foto del retaule de Santa Maria de Sineu.Pons Moll, Joan. Concert i davallament as MercadalCartas de los lectores. “Menorca” (25-III-2012) 19. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada