Els meus blogs

Els meus Blogs són: Actual (Actualidad y Aficiones), Heródoto (Ciencias Sociales, Geografía e Historia), Plini (Ciències Socials, Geografia, Història i Història de l’Art), Lingua (Idiomas), Oikos (Economía y Empresa), Paideia (Pedagogía y Psicología), Sophia (Filosofía y Pensamiento), Sport (Deportes), Thales (Ciencia y Tecnología), Theos (Religión y Teología), Tour (Viajes), Altamira (Historia del Arte y Arquitectura), Diagonal (Cómic), Estilo (Diseño y Moda), Pantalla (Cine, Televisión y Videojuegos), Photo (Fotografia), Letras (Literatura), Mirador (Joan Miró, Arte y Cultura), Odeón (Ballet y Música).

dimarts, 26 de juliol del 2022

GE UD 10. Ordenació territorial d'Espanya. Conceptes.

            GE UD 10. Ordenació territorial d'Espanya. Conceptes.

Centralisme polític administratiu.
Sistema en què l’acció política i administrativa està concentrada en mans d’un Govern únic i central que absorbeix les funcions pròpies dels organismes locals. França en l’actualitat i Espanya fins a la Constitució de 1978 que substitueix aquest per l’estat de les Autonomies. 


Comunitat autònoma.
Divisió político-administrativa que es dóna actualment a l’Estat espanyol. Espanya està formada per 17 comunitats autònomes amb més o menys competències segons les transferències aconseguides i 2 ciutats autònomes. És la nova configuració de l’Estat espanyol arran de l’aprovació de la Constitució de 1978. Exemple: Comunitat Autònoma de les Illes Balears (CAIB).
 
Resultado de imagen de blogspot desequilibrios territoriales

Resultado de imagen de blogspot desequilibrios territoriales

Resultado de imagen de blogspot desequilibrios territoriales renta per capita

Desequilibris territorials.
Diferències existents entre distints territoris o regions i que poden ser de caràcter demogràfic, social, econòmic, mediambiental, etc. Exemple: la diferent densitat de població entre Castella-la Manxa (21,85%) i les Illes Balears (157,76%) al 1995, o la diferència del nombre de vehicles per cada 100 habitants entre Extremadura (14,12) i les Illes Balears (60,34) al mateix any, o el mapa d'atur a Espanya el 2010. 



Estat de les autonomies.
Model d’organització administrativa de l’Estat on existeix un poder constituent d’àmbit nacional que radica a la capital estatal i una sèrie de nacionalitats i regions, centres de decisió política subsidiaris, amb competències legislatives, estatutàries i financeres concedides per la pròpia constitució. Possibilita un procés de descentralització del poder. Exemple: es desenvolupa a l’article 2 de la Constitució de 1978. Publicació al BOE de l’Estatut d’Autonomia de la CC.AA. de les Illes Balears l’1 de març de 1983.



Província.
Ent de divisió territorial i administrativa de l’Estat espanyol. Té el seu origen a la Constitució de 1812 encara que s’implantà de forma provisional el 1833, s’ha mantingut fins a l’actualitat. Actualment hi ha 50 províncies. Exemples: Lleó, Burgos, Salamanca...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada