Els meus blogs

Els meus Blogs són: Actual (Actualidad y Aficiones), Heródoto (Ciencias Sociales, Geografía e Historia), Plini (Ciències Socials, Geografia, Història i Història de l’Art), Lingua (Idiomas), Oikos (Economía y Empresa), Paideia (Pedagogía y Psicología), Sophia (Filosofía y Pensamiento), Sport (Deportes), Thales (Ciencia y Tecnología), Theos (Religión y Teología), Tour (Viajes), Altamira (Historia del Arte y Arquitectura), Diagonal (Cómic), Estilo (Diseño y Moda), Pantalla (Cine, Televisión y Videojuegos), Photo (Fotografia), Letras (Literatura), Mirador (Joan Miró, Arte y Cultura), Odeón (Ballet y Música).

divendres, 20 de gener del 2023

Concepte: absidiola.

Absidiola. Castellà: absidiola/o.

Una absidiola és una capella o un absis secundari o de categoria inferior annex a un altre major o principal d'un temple, o també annex al transsepte, o àdhuc rematant les naus laterals sense relacionar-se amb l’absis. Així, es pot dir que la capçalera d'una església amb tres absis, el central dels quals és més gran i conté l'altar principal, és un conjunt d'un absis i dues absidioles laterals a aquest.
El seu nombre depèn del tamany del temple, encara que tres és el nombre més freqüent, però per exemple la catedral de Toledo té set absidioles semicirculars a l’absis.
Habitualment té forma semicircular, però també pot tenir forma poligonal (pentagonal, octogonal, rectangular, quadrada...).
En quant al simbolisme, representa l'aurèola lluminosa, a vegades amb raigs del sol, que envoltava el cap de Jesucrist en la iconografia paleocristiana.
La seva funció és augmentar la superfície destinada a relíquies i cultes secundaris, per lo qual abunda més en les esglésies dels camins de pelegrinatge, especialment en el deambulatori (o girola).


Capçalera de església de San Martín de Frómista (Palència), amb absis i dues absidioles semicirculars.


Plànol d’una església que compta amb capçalera de tres absidioles semicirculars.


Plànol de l’esglèsia de Sant Miquel de Cuixà amb quatre absidioles (rectangulars amb remat semicircular) en el transsepte.


Plànol d’església de Santiago de Compostel·la amb cinc absidioles (quatre semicirculars, i una quadrada amb interior circular) a l’absis, i quatre absidioles (semicirculars) al transsepte.


Plànol de la catedral de Palma de Mallorca, amb dues absidioles rectangulars rematant les naus laterals sense relacionar-se amb l’absis.

Fonts.
Wikipedia.
Vikipèdia.
Diccionario de Arte, de Biblioteca de Consulta Larousse. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada