Els meus blogs

Els meus Blogs són: Actual (Actualidad y Aficiones), Heródoto (Ciencias Sociales, Geografía e Historia), Plini (Ciències Socials, Geografia, Història i Història de l’Art), Lingua (Idiomas), Oikos (Economía y Empresa), Paideia (Pedagogía y Psicología), Sophia (Filosofía y Pensamiento), Sport (Deportes), Thales (Ciencia y Tecnología), Theos (Religión y Teología), Tour (Viajes), Altamira (Historia del Arte y Arquitectura), Diagonal (Cómic), Estilo (Diseño y Moda), Pantalla (Cine, Televisión y Videojuegos), Photo (Fotografia), Letras (Literatura), Mirador (Joan Miró, Arte y Cultura), Odeón (Ballet y Música).

divendres, 20 de gener del 2023

Concepte: àgora.

Àgora (Castellà: ágora).

La paraula àgora prové del grec γορά, assemblea, plaça o mercat, el qual prové de γείρω, reunir. Era la plaça pública de l‘antiga Grècia dedicada a la vida civil, cultural, institucional, econòmica i sovint també religiosa, resultant així el principal punt d’encontre de la vida ciutadana en les ciutats-estat gregues. Estava situada en la part baixa, en contraposició a l’acròpolis (ciutat alta). La més famosa fou la d’Atenes. Tingué un equivalent en el fòrum (foro en castellà) romà.
El seu origen es potser les places de les ciutats minoiques de Creta com  Cnossos i Hagia Triada, i se consolidà com espai fonamental de la vida pública durant el procés de consolidació de les ciutats-estat gregues a partir del segle VII aC, com a resultat d’una concepció participativa de la vida política.
Comprenia tot tipus d’edificis, per complir amb tan variades funcions: santuaris i temples (els secundaris si els principals estaven a l’acròpolis), teatre, odeó (per representacions d’espectacles musicals i sovint assemblees), stoa (oficines amb un pòrtic amb) i pritaneus (oficines administratives), bouleuterion (per les reunions del boulé o consell de la ciutat), balaneia (banys públics), a més d’espais amples pel passeig i la celebració de festes i jocs públics, així com mercats ambulants.
L’àgora se classificava en diversos tipus: comercial en les ciutats portuàries com Corint, i en aquest cas es situa a prop del port; política en les ciutats democràtiques com Atenes on es troba en el centre, davall del turó de l’Acròpolis; i religiosa en les ciutats-santuari com Epidaure,on està entre el santuari d’Asclepi i el teatre.


Mapa d’Atenes en època romana, amb l’àgora i l’acròpolis en color.


Àgora d’Atenes en l’època de Pericles (s. IV aC). L’acropolis està adalt a la dreta, en direcció sud-est en el mapa superior.

FONTS.
Wikipedia.
Vikipèdia.
Diccionario de Arte, de Biblioteca de Consulta Larousse.
Històries d’art per a Batxillerat de Algaida, Anaya, Edebé, ECYR, Santillana, SM, Teide,Vicens Vives... 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada