Els meus blogs

Els meus Blogs són: Actual (Actualidad y Aficiones), Heródoto (Ciencias Sociales, Geografía e Historia), Plini (Ciències Socials, Geografia, Història i Història de l’Art), Lingua (Idiomas), Oikos (Economía y Empresa), Paideia (Pedagogía y Psicología), Sophia (Filosofía y Pensamiento), Sport (Deportes), Thales (Ciencia y Tecnología), Theos (Religión y Teología), Tour (Viajes), Altamira (Historia del Arte y Arquitectura), Diagonal (Cómic), Estilo (Diseño y Moda), Pantalla (Cine, Televisión y Videojuegos), Photo (Fotografia), Letras (Literatura), Mirador (Joan Miró, Arte y Cultura), Odeón (Ballet y Música).

dijous, 13 d’octubre del 2022

GH 1 UD 09. La Prehistòria.

            GH 1 UD 09. LA PREHISTÒRIA.

Índex.
1. Com varen evolucionar els nostres avantpassats.
2. Les comunitats de caçadors recol·lectors.
3. Els poblats agrícoles i ramaders.
4. Els primers metal·lúrgics.
5. N'Alba investiga la Prehistòria.
6. Com es construïen els megàlits
7. Art i màgia.
8 La Prehistòria a la península Ibèrica.

*Moltes de les imatges que veurem en la UD estan en castellà i català, per introduir els conceptes nous als alumnes de primer d'ESO amb més facilitat i reforçar els continguts.

Introducció.
La Prehistòria és el període de la història de la humanitat que s'estén des de l'aparició de l'ésser humà sobre la Terra fins al descobriment de l'escriptura.
Com que no en tenim documents escrits, el seu coneixement es fonamenta sobre l’arqueologia, la ciència que estudia les restes materials trobades als jaciments, cuidant l’estratigrafia, que és la seqüencia en nivells de les restes, habitualment essent més antigues les dels nivells inferiors.





Dividirem la Prehistòria en tres grans etapes o períodes, el Paleolític, el Neolític i l'Edat dels Metalls. Cal indicar que la datació (posar dates als events) és sovint imprecisa, i varia segons els autors, els llocs que estudiam i els nous descobriments que fan els arqueòlegs.





El procés d'hominització.

L'arbre de l'evolució dels primats.

El procés d'hominització és el conjunt de canvis físics i culturals que varen convertir els primats en éssers humans, desenvolupant el cervell, posant-se de peu per caminar en marxa bípeda i altres avenços del cos i de la cultura.
Els primers homes varen aparèixer a Àfrica fa aproximadament 2,8 milions d'anys i varen evolucionar, en resum, des dels hominoideus autralopithecus (hi ha una ampla varietat d'espècies en aquest gènere, que encara no és d'homínids) als primers homínids, del gènere Homo (caminaven de peu, tenien un cervell més gran, parlaven i utilitzaven eines), començant amb l'Homo habilis (feia instruments) a altres com l'Homo ergaster i l'Homo erectus (vivia en grups i sabia conservar el foc), seguit per una ampla sèrie intermitja en la que destaquen l'Homo antecessor l'Homo heidelbergensis, fins arribar a l'Homo Neanderthalensis (abans li deien també Homo sapiens, i ja tenia un art i feia el foc) i finalment l'Homo sapiens (abans li deien Homo sapiens sapiens) que és la nostra actual espècie.


El procònsul.


                Evolució des dels australopithecus.



Evolució des del gibò a l'home.





L´hembra ‘Ardi’, una Ardipithecus ramidus (publicada en 2009).



El Australopithecus afarensis.
Mapa de l'evolució des del Australopithecus afarensis.


        L'homo erectus.


Pràctica de canibalisme de l'Homo Antecessor a Atapuerca. [http://www.muyinteresante.es/ciencia/articulo/el-homo-antecessor-de-atapuerca-comia-ninos]

L'Homo sapiens o Neandertal. 


Comparació entre Neandertal (sapiens) i Cromagnon (sapiens sapiens).



Resultado de imagen de rutas expansion humanidad desde africa

Resultado de imagen de rutas expansion humanidad desde africa

Resultado de imagen de rutas expansion humanidad desde africa
            Les principals rutes d'expansió des d'Àfrica. 

El Paleolític de les societats caçadores i recol·lectores.






Durant el Paleolític, que s'inicià amb l'aparició dels primers homínids que utilitzaven eines de pedra i fusta, l'ésser humà evolucionà físicament i culturalment fins a aconseguir el seu aspecte actual.
En aquesta llarguíssima etapa, els homes i les dones vivien de la caça, la pesca i la recol·lecció de fruits.





Vivien en nomadisme (es movien temporades entre distints llocs, cercant aliments), i habitaven en coves i campaments a l'aire lliure, fabricaren amb la talla els primers instruments de pedra (pedres velles, el que dóna  nom al Paleolític) amb materials com el sílex, i descobriren el foc.



Fa uns 50 000 a 40 000 anys, l'Homo Neanderthalensis l'Homo sapiens varen crear les primeres mostres d'art, que s'han relacionat amb rituals màgics, com la pintura rupestre (a les parets de coves i abrics) i l’art moble (estatuetes petites).

El Neolític de les societats agrícoles i ramaderes.


Fa uns 12 000 a 10 000 anys, els éssers humans varen aprendre l’agricultura (conrear la terra) i la ramaderia (domesticar animals).

Resultado de imagen de domesticacion vegetales


S’establiren en petits poblats permanents (sedentarisme), que volien ser autosuficients (es bastaven totsols per produir l'essencial per la vida).



Iniciaren activitats artesanals més complexes com el puliment de pedres (el nom Neolític prové de la nova pedra) per crear nous instruments per a l'agricultura (falç, molí...), la confecció de vestits (utilitzant el fus i el teler) i de cistells, la mineria de pedres dures o precioses, o l'elaboració d’utensilis de ceràmica.






L'Edat dels Metalls de les societats metal·lúrgiques.
Vers el 5 000 aC, les societats varen començar a fabricar objectes de metall, en una seqüència temporal de tres períodes successius, l'Edat del coure, l'Edat del bronze i l'Edat del ferro, uns metalls cada cop més forts.


Es desenvoluparen societats més jerarquitzades, amb reis, guerrers i sacerdots, i l'especialització del treball va dur comportar l'aparició dels primers artesans i comerciants. 





Es varen inventar nombrosos utensilis, com, per facilitar el transport, la roda i la vela.
A finals del Neolític i sobre tot en la Edat dels Metalls, amb la ajuda d'instruments de coure i després de bronze, els homes desenvoluparen una cultura megalítica, caracteritzada per la construcción de enormes monuments amb grans lloses de pedra, que es coneixen com a megàlits (grans pedres), amb finalitat funerària i/o religiosa. Els més coneguts són el menhir, l'alineament, el dolmen i el cromlec.

Menhir de Champ-Dolent. És una pedra clavada a terra.

Alineaments: files de menhirs en línea recta, com a Carnac.



Dolmen: dues o més pedres verticals i una horitzontal. Serveix com cambra d'enterrament. 




Crómlech: cercle de menhirs, com a Stonehenge.

La Prehistòria a la península Ibèrica.


El Paleolític en la Península Ibèrica.

La península Ibérica està poblada des de fa més d’un milió d’anys segons les restes de pedres que s’han trobat, però les primeres restes humanes són de fa 800 000 anys (a Atapuerca, Burgos).


La península és molt rica en art rupestre, sobre tot a la zona cantàbrica a coves com Altamira, amb una pintura molt naturalista del Paleolític final; i a la zona de l'est peninsular en les parets d’abrics a l’aire lliure pintats al Llevant, amb una pintura més esquemática, pròpia del primer Neolític.

El Mesolític i Neolític en la Península Ibèrica.



A la primera Edat dels Metalls, la del coure, hi ha cultures mineres, com Los Millares i El Argar, amb poblats fortificats; es produeix una cerámica cardial que’s va difondre per Europa; i abunden els monuments megalítics dispersos per tot el territori.
 
Programació GH 1 UD 09. LA PREHISTÒRIA.
Canviam la matèria a Història, que necessita un vanvi metodològic (cal remarcar l'evolució temporal) i conceptual (molts de termes són nous per l'alumnat), i els alumnes podran disposar de més temps per a recuperar alguna UD suspesa de la segona avaluació i fer els treballs d''investigació. 
Els alumnes amb llibre de paper han de llegir i subratllar els textos de la UD, cercant i escollint l’essencial. S’han de localitzar i assenyalar amb claudàtors les respostes de les activitats de les pp. 163-199, menys les voluntàries que s'anomenen a continuació: 3 (p. 163), 7 (p. 169), 4 (p.177), 3 (p. 179), Aprèn (p. 180), 1-6 (p. 180-182). S’ha de llegir i subratllar el text de síntesi de p.183, i s’han de contestar per escrit les activitats 1 i 2 de p. 183, que entren en l’examen.

ACTIVITATS OBLIGATÒRIES. Els alumnes amb Ebook han de contestar les activitats següents: 
1.- Consolida el que has après. [Les preguntes del llibre han variat una mica per fer-les més completes i clares]
- Quins són els principals homínids del procés d'evolució, començant pels més antics? Descrigui al costat de cadascun les característiques físiques i culturals més importants.
- Què és el Paleolític? Quines eren les formes de vida dels éssers humans en aquella època?
- Què és un jaciment arqueològic? Què ens indica l'estratigrafia?
- Què és el Neolític? Quins canvis principals es varen produir?
Quines conseqüències socials dugué l'aparició de la metal·lúrgia a partir del 5 000 aC?
- Quins aspectes principals destacaria de la Prehistòria a la península Ibèrica, en cadascún dels seus principals períodes?

2.- Defineix conceptes clau. Si cal, consulti un diccionari.
- Arqueologia.
- Nomadisme.
- Sedentarisme. 
- Bifaç.
- Pintura rupestre.
- Art moble.
- Ceràmica cardial.
- Dolmen.
- Menhir.
- Cromlec.

FONTS.
Internet.
Blogs.
OP UD 22. Proceso de humanización y cultura material. La aportación de la antropología histórica[https://iessonferrerdgh1e07.blogspot.com/2012/01/la-evolucion-humana-el-proceso-de.html]
Dosier: La Prehistoria en la Península Ibérica y Baleares.[https://iessonferrerdgh1e07.blogspot.com/2015/02/cs-1-ud-105-la-prehistoria-la-peninsula.html]

Presentacions.
La prehistòria. UD de 1r d’ESO. 17 dd. [https://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/13563380] Excel·lent resum en català.
La prehistoria. UD de 1r d’ESO. 110 dd. [https://www.slideshare.net/JoseAngelMartinez/la-prehistoria-7285220] En castellà.
Explicación de la teoría de la evolución. 36 dd. [https://www.slideshare.net/guest89573b25/explicacin-de-la-teora-de-la-evolucinEn castellà.
Hominización. 33 dd. [https://www.slideshare.net/fjas30/hominizacionEn castellà.

Pel·lícules.
En busca del fuego (1982), de Jean-Jacques Annaud. Escenes: 



Documentals / Vídeos.

                                         El proceso de hominización. 4 minuts.


El proceso de humanización. La cuna de Halicarnaso. 12:29.  [https://www.youtube.com/watch?v=4l1PYBkG4dc]



La Prehistoria. AcademiaPlay. 6:18. [https://www.youtube.com/watch?v=G2tUkEvo_lM]


Cueva de Altamira. ArteHistoria. 3:39. [https://www.youtube.com/watch?v=4TqdMEo4vXU]



            El Neolítico. 2:52. [https://www.youtube.com/watch?v=LBi2KLq8Fgs]


El Neolítico, puerta de la civilización. 54:07. [https://www.youtube.com/watch?v=M64StnpJpfE]


Megalitismo: menhir, dolmen y crómlech. 1:59. [https://www.youtube.com/watch?v=7mCAM9GF3TI] Muy breve y sencillo.

La Edad de los Metales. Dos minutos. [https://www.youtube.com/watch?v=v6Uz3fq7KK4]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada