Els meus blogs

Els meus Blogs són: Actual (Actualidad y Aficiones), Heródoto (Ciencias Sociales, Geografía e Historia), Plini (Ciències Socials, Geografia, Història i Història de l’Art), Lingua (Idiomas), Oikos (Economía y Empresa), Paideia (Pedagogía y Psicología), Sophia (Filosofía y Pensamiento), Sport (Deportes), Thales (Ciencia y Tecnología), Theos (Religión y Teología), Tour (Viajes), Altamira (Historia del Arte y Arquitectura), Diagonal (Cómic), Estilo (Diseño y Moda), Pantalla (Cine, Televisión y Videojuegos), Photo (Fotografia), Letras (Literatura), Mirador (Joan Miró, Arte y Cultura), Odeón (Ballet y Música).

dijous, 13 d’octubre del 2022

GH 1 UD 08. Els problemes mediambientals.

            GH 1 UD 08. ELS PROBLEMES MEDIAMBIENTALS.

Índex.
1. La Terra és un ecosistema.
2. Riscs i catàstrofes.
3. L'ecosistema urbà.
4. El desastre de l'Exxon Valdez, un exemple de marea negra.
5. Distribució i consum de recursos naturals.

Introducció.


El creixement del consum, l’expansió de les ciutats i de la indústria, el desenvolupament dels transports, etc., han accelerat l’impacte humà sobre el medi ambient. La manca d’equilibri entre el medi natural i la societat fa que, de vegades, s’arribe a posar en perill la conservació de la natura i es produesquen situacions de crisi ambiental. La gravetat d’aquests problemes ha creat una consciència ecològica i una preocupació per tot allò que es relaciona amb el medi ambient.

1. La Terra és un ecosistema.


Què és un ecosistema?

Tots els elements que ocupen la Terra (sòls, climes, aigües, vegetació, fauna i éssers humans) mantenen entre si unes estretes relacions d'interdependència, per això diem que el planeta Terra és un ecosistema. Quan es modifica un element del sistema, a la resta d’elements també els afecta el canvi.


Els elements de l’ecosistema Terra.

El planeta Terra està format per quatre elements que es troben interrelacionats: la litosfera, la hidrosfera, l’atmosfera i la biosfera. La vegetació és al centre d'aquestes interrelacions que afecten tot l'ecosistema terrestre ja que una petita alteració podria provocar grans desequilibris mediambientals.

 

El Sol, font de vida.

El Sol és la principal font d’energia del nostre planeta; sense el Sol no existiria l’ecosistema de la Terra. El Sol calfa la superfície terrestre i fa que les temperatures no siguen gèlides; permet que les plantes cresquen i produïsquen oxigen i matèria orgànica. El Sol també regeix el cicle de l’aigua, perquè en evaporar l’aigua del mar aquesta es dessala i la pluja pot ser utilitzada pels éssers vius.


2. Riscs i catàstrofes.

Els tipus de riscos naturals.


Erupció volcànica.


El terme risc significa l’existència d’un possible perill per a les persones i/o les coses, i el terme catàstrofe és l'esdeveniment que produeix greus danys a les persones i/o les coses.

Segons l’origen, els riscos poden ser: naturals o provocats per l’acció humana. Una tercera part de la població mundial viu en zones on poden patir algun dels quatre grans riscos naturals: huracans, inundacions, terratrèmols i erupcions volcàniques.


Els riscos provocats per l’acció humana.



Els riscos tecnològics.

De vegades, la tècnica que fan servir els éssers humans també causa problemes al medi ambient. Malgrat que les centrals nuclears són molt segures, hi ha la possibilitat que es produïsquen fuites de material radioactiu: Txernòbil (Ucraïna) el 1986 o Fukushima (Japò) el 2011. La contaminació de l’aire provocada pels productes químics també pot causar moltes víctimes: Bophal (Índia).


Accident atòmic de Fukushima (2011).

El cas de Txernòbil.



El 26 d'abril de 1986 va explotar el reactor nº 4 de la central atòmica Lenin, en territori d'Ucraïna (llavors URSS), inaugurat tres anys abans. La causa va ser un error humà en un experiment absurd, promogut per l'ambició professional dels tècnics de la central que volien experimentar en secret i sense permís oficial un nou procediment de fissió ideat per ells.

Ha estat el pitjor accident nuclear de la història, amb una emissió radioactiva 200 vegades superior a la de les bombes d'Hiroshima i Nagasaki juntes, i també ha estat el pitjor accident industrial de la Història en termes de significació política, distorsió econòmica i efectes sobre la salut (física i mental). Els morts directes van ser 31, però els indirectes es xifren entre 8.000 i 10.000. Van causar greus malalties dels isòtops radioactius alliberats: el iode 131 i, sobretot, el cesi 137, actiu durant 30 anys i que va contaminar greument 30.000 km² i 650.000 persones, mentre els efectes generals van arribar a 160.000 km² i 9 milions de persones. Hi ha hagut un augment dels casos de càncer (tiroide, leucèmia), tares genètiques i de les malalties en general, sobre les 650.000 persones més afectades (les que vivien a prop o van participar en les tasques de neteja de la central i de la zona), sent els nens les víctimes més pateixen a llarg termini.


La contaminació mediambiental.

Les activitats industrials ens proporcionen molts productes i donen faena a nombroses persones, però també tenen certes conseqüències no gens desitjables com ara la pluja àcida, produïda per la reacció de partícules contaminants suspeses en l’atmosfera que reaccionen en contacte amb l’agiua tot produïnt efectes perjudicials per a les plantes, les persones i, fins i tot, per a la conservació dels monuments arquitectònics (mal de la pedra). Algunes fàbriques aboquen residus que contaminen els rius o els sòls (aigües residuals). D’altres emeten gasos que pol·lucionen l’atmosfera i que fan que n’augmente la temperatura (efecte hivernacle).


Lluvia ácida: ¿Cómo se forma?

Qué es la lluvia ácida?
Efectes de la pluja àcida a un bosc.

El efecto invernadero

L'efecte hivernacle.

La destrucció de la capa d'ozò perjudica a l'ésser humà.

3. L'ecosistema urbà

             Els fluixos de l’ecosistema urbà.


La ciutat, un ecosistema obert.

Les ciutats són com ecosistemes oberts. Necessiten proveir-se de molts productes de l’exterior: energia, aliments, aigua, etc. Al seu torn, les ciutats produeixen una gran quantitat de residus que necessiten uns processos de recollida selectiva, reciclatge i depuració, com col·lectors (clavegueram que recull i transporta les aigües residuals) i depuradores (instal·lacions que tracten les aigües residuals per donar-lis un ús posterior).


El clima urbà.

Les ciutats acostumen a registrar temperatures entre 1ºC i 4ºC més altes que a les zones properes: és el que es coneix com a illa de calor. Hi ha diversos factors que contribueixen a escalfar l’atmosfera de les ciutats: les calefaccions, les activitats de les fàbriques i, sobretot, els automòbils. La pol·lució provocada per fàbriques i vehicles també és responsable que de vegades es forme sobre les ciutats un núvol dens i fosc. A les ciutats dels països rics la contaminació tendeix a disminuir perquè s’hi estableixen lleis que regulen les activitats industrials, controlen els gasos dels cotxes, etc.


Els principals problemes mediambientals de les ciutats.
Els problemes més evidents són la modificació del cicle hidrològic, l’abastiment d’aliments i matèries primeres, la contaminació atmosférica, les escombraries i els residus sòlids, la contaminació acústica, l’alteració de les comunitats biòtiques.

La modificació del cicle hidrològic.
El consum d’aigua a les ciutats varia en funció del clima, costums locals, nivell de vida i grau de desenvolupament.
La creixent urbanització ha triplicat el consum d’aigua per a usos agrícoles, industrials, domèstics i comercials en els darrers trenta anys.


La necessitat d’bastiment d’aigua i els problemes derivats de les aigües residuals, procedents tant d’abocaments domèstics com industrials, han convertit les ciutats en el principal agent de modificació del cicle hidrològic.
La desigual distribució espacial dels recursos hídrics en relació a lalocalització de la demanda obliga a construir importants infraestructures d’abastiment d’aigua a les ciutats.
A banda de l’increment dels abocaments industrials i de la creixent urbanització, una de les principals causes de contaminació de les aigües és la utilització massiva  de detergents en l’economia domèstica, ja que dificulten la regeneració dels rius pel seu alt contingut en fosfats.
La pavimentació de places i carrers afavoreix la ràpida evacuació  de les aigües cap a la xarxa de clavegueram, redueix la infiltració i augmenta l’evaporació.

L’abastiment d’aliments i matèries primeres.
L’abastiment d’aliments
El creixement de la població urbana aguditza la seva dependència de les àrees rurals i imposa uns sistemes de producció d’aliments amb un ús massiu de maquinària, fertilitzants i pesticides, que consumeix una gran quantitat d’energia i trenca les relacions d’equilibri que l’activitat agrària mantenia al passat amb el medi natural.
Davant la creixent demanda d’aliments, moviments ecologistes, comportaments rururbans i poders públics afavoreixen la creació de jardins urbans i l’ocupació de sòls vacants en benefici d’una agricultura natural i de tasques agrícoles a temps parcial que estan entre l’auto abastiment, l’especialització agrícola en productes de qualitat i les activitats d’oci.

L’abastiment de matèries primeres
L’expansió física de la ciutat genera una forta demanda de materials de construcció (…) L’extracció de sorres, graves, argiles, degrada sovint els sòls i altera els ecosistemes, mentre que la fabricació de materials de construcció consumeix molta energia i contribueix a contaminar les aigües.

La contaminació atmosférica.


Els processos industrials i la combustió de fonts d’energia fòssils són les principals fonts de contaminació de l’aire.
La intensitat de la contaminació depèn de la naturalesa de les fonts contaminants, de la densitat de població, de les condicions físiques del medi geogràfic i de la circulació atmosfèrica. Les pitjors condicions es donen quan les ciutat s’emplacen entre barreres muntanyoses o valls estretes de rius que dificulten la circulació de les masses d’aire, i quan s’estabilitzen situacions anticiclòniques durant l’hivern, provocant forts fenomen d’inversió tèrmica.

Les escombraries i els residus sòlids.
La ciutat produeix contínuament gran quantitat de material de rebuig, procedent de recursos no renovables com material de runa, residus industrials i escombraries dels habitatges.
Les escombraries urbanes continuen constituint un greu problema per a l’entorn pel seu volum i naturalesa (…). Fins i tot, la incineració, que redueix acendres els materials combustibles, deixa entre un 5% i un 25% del volum original dels abocaments, i a això cal afegir els problemes derivats de la contaminació atmosfèrica per la combustió de productes tòxics.

La contaminació acústica.
Les ciutats es defineixen també com a llocs de soroll incessant i continu, que provoquen efectes nocius sobre la salut i el comportament dels seus habitants. La importància del seu impacte ambiental es posa de manifest si considerem que el soroll típic d’un carrer és de 80 a 90 decibels, quan els índex estimats tolerables de soroll arriben a 55 decibels durant el dia i de 45, a la nit, en una escala logarítmica que va de 0 a 160.


El trànsit urbà, l’activitat industrial, la proximitat a aeroports, estacions i vies de ferrocarril, són les principals causes de l’increment del soroll a la ciutat, amb efectes tant més perjudicials quan més prolongada és l’exposició.
La contaminació acústica és un dels elements més estressants de la ciutat i dels seus efectes sobre l’organisme són de tipus fisiològic i psicològic afectant cada cop més a un nombre major de persones.
Entre les solucions generals adoptades per a amortidar els soroll provocat pel trànsit es troben les pantalles (en molts casos, rengleres d’arbres), asfalts especials que redueixen dels vibracions dels rodaments dels vehicles, l’apertura de vies subterrànies, la implantació d’un únic sentit de la circulació als principals carrers i les millores als motors.

La modificació del paisatge.
La construcció d’edificis, obres públiques i parcs s’efectuen sobre les condicions naturals preexistents. Les formes urbanes construïdes a partir d’obres de buidatge i d’ompliment donen lloc a paisatges de buidatge i d’acumulació, respectivament.
La forma urbana, disseny i tipus de materials utilitzats a la construcció, poden agreujar els efectes dels desastres naturals.
El desenvolupament tecnològic i la planificació han reduït la vulnerabilitat de les ciutats davant d’alguns desastres naturals, com les inundacions, però no davant d’altres, com els terratrèmols i els ciclons. En situacions de moviments sísmics, els riscos poden augmentar i originar una veritable cadena d’efectes catastròfics si prèviament no s’han pres les mesures de previsió, especialment amb la construcció d’edificis.

L’alteració de les comunitats biòtiques.
Plantes introduïdes per les persones amb finalitat ornamental o científica han acabat extenent-se com a males herbes.
El mateix ha passat amb certs animals com els coloms, que avui proliferena totes les ciutats o els hamsters. Aquests segons han acabat resultant un problema imporant per a cultius i magatzems.
Els corredors de transports, corresponents a vies de ferrocarril, carreteres d’acces a la ciutat, espais de reserva de línies d’alta tensió, constitueixen  rutes de penetració d’espècies vegetals i d’animals cap el interior de les àrees urbanes.

Salut i malatia a la ciutat.
El medi urbà és menys sa que el rural. Les malalties que més proliferen són les que es transmeten per contacte directe de les persones; les afeccions de les vies respiratòries i les malalties provocades per la contaminació de les aigües o transmeses per paràsits.

4. El desastre de l'Exxon Valdez, un exemple de marea negra.




El desastre del Exxon Valdez va ser un derrama de petroli provocat pel petroler Exxon Valdez el 24 de març de 1989, que amb una càrrega de 41.000 tones d’hidrocarbur, vessà 37.000 en més de  2.000 kilòmetres de costa d’Alaska, contaminant-la i afectant a la vegetació i la fauna. Llavors es va aprobar una nova legislació medioambiental als Estats Units (Oil Pollution Act 1990).




Fragmento de documental El derrame del Exxon Valdez”. 7:05. [https://www.youtube.com/watch?v=wNhjqH1LqnA]

5. Distribució i consum de recursos naturals.

L’explotació dels recursos.

Des de fa uns quants anys, la societat s’ha adonat de la necessitat de tenir cura i de mantenir els recursos de la Terra. Hi ha tres problemes bàsics que han ajudat a aquesta presa de consciència: L’exhauriment dels recursos no renovables. La degradació dels recursos renovables. I el repartiment desigual dels recursos a la Terra.


 

La desforestació és un dels grans perills per al medi ambient.


El desenvolupament sostenible.

La nostra societat ha començat a adonar-se que no pot explotar els recursos de manera il·limitada. Algunes espècies d’animals i de vegetals es troben en perill d’extinció; hi ha rius i mars contaminats; l’aire d’algunes ciutats de vegades és irrespirable... El desenrotllament sostenible o sostenibilitat defensa que l’augment del benestar actual no pot representar una reducció del benestar futur.


FONTS.
Internet.
[https://iessonferrerdgh1e07.blogspot.com/2013/06/cs-1-ud-08-sociedad-y-medio-ambiente.html] Aquesta UD 08 en castellà, amb un índex diferent i molt ampliada.

Dosier: El caso ‘dieselgate’.* 

Dosier: El Patrimonio Mundial de la UNESCO. La protección de los lugares culturales y naturales.* [https://iessonferrerdgh1e07.blogspot.com/2013/09/el-patrimonio-mundial-de-la-unesco-y-la.html]

Dosier: La catástrofe nuclear de Chernóbil (1986).*

Dosier: La catástrofe nuclear de Fukushima (2011).*

Documentals / vídeos.


Problemes mediambientals. 3:21. [https://www.youtube.com/watch?v=nsHW1hzluyg]

Llibres.
Zárate Martín, Antonio. El espacio interior de la ciudad. Síntesis. Madrid. 2003. Apartado: La ciudad como ecosistema.

Programació GH 1 UD 08. Els problemes mediambientals.
Els alumnes amb el llibre de Vicens Vives han de llegir i subratllar els textos de la UD, cercant i escollint l’essencial. S’han de localitzar i assenyalar amb claudàtors ('corchetes' en castellà) les respostes de les activitats de les pp. fins a la 149, menys les voluntàries que s'anomenen a continuació: 1-4 (p. 135), 7 i 9 (p. 139), 7 (p. 141), 4 (p. 143), Aprèn (p. 147), 1-5 (p. 147-148). S’ha de llegir i subratllar el text de síntesi de p.149, i s’han de contestar per escrit les activitats 1 i 2 de p. 149. De manera voluntària poder fer les activitats de les làmines.

1. Activitats de Consolida.
a) Quins són els quatre elements que componen l'ecosistema Terra.
b) Per quines raons el Sol és la nostra font de vida.
c) Quins tipus de risc són els terratrèmols?
d) Citin uns exemples de solucions per a prevenir els riscs naturals.
e) Citin els principals riscs provocats pels humans.
f) Per què la ciutat és un ecosistema desequilibrat respecte a l'ecosistema natural.
g) Què vol dir que la ciutat actua com a factor modificador del clima local?
h) Escrigui els principals fluixos que necessita una ciutat per funcionar.
i) Expliqui les conseqüències de l'augment del consum humà d'aigua.

2. Activitats de Conceptes.
Ecosistema.
Biosfera.
Atmosfera.
Hidrosfera.
Litosfera.
Huracà.
Risc natural i tecnològic.
Catàstrofe natural i tecnològica.
Marea negra-
Sobrepesca.
Inundació.
Illa de calor.
Col·lector d'aigües residuals.
Depuradora d'aigües residuals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada