• L’aigua gelada dels glaciars forma circs i valls.
• L’aigua s’introdueix a les fissures de les roques i quan la temperatura baixa molt es gela i augmenta de volum, pressionant les parets fins trencar-les.
• L’aigua reacciona químicament amb els components de les roques, especialment el carbonat càlcic, i provoca la dissolució i obre esquerdes, formant un modelat càrstic, amb coves i galeries, i fins i tot rius subterranis.
• L’aigua marina actua en forma d’ones, corrents marins i marees sobre el litoral (i àdhuc el fons marí), desgastant les roques més toves i els sortints de les costes, però també acumulen arena en les platges i els golfs.
L’acció del vent.
El vent desgasta les roques toves perquè transporta petites partícules (arena o argila) que les erosionen amb els seus impactes.
La sequera i l’escassetat de vegetació incrementen l’efectivitat del vent.
L’acció de la vegetació.
La vegetació, sobre tot en les rels dels arbres, penetra al sòls, i té un doble efecte, de destrucció, quan trenca les roques, i de protecció, quan fix el sòl en les vessants.
L’acció de la fauna.
Els animals excavadors com els topos, els castors o les formigues actuen sobre tot en les parts més superficials, els sòls, construint galeries, preses, nius...
L’acció humana.
Port d'Andratx.
El progrés tècnic de la Humanitat ha permès la ocupació dels llocs més difícils del món, creant una pressió antròpica (de l’home) sobre els paisatges naturals: ocupació de llocs amb comunicacions i ciutats, destrucció dels boscos i els pantans per formar pastures i terres agrícoles, destrucció de les costes per a construir hotels, construcció de preses i altres obres en els rius, etc.
Dossier: Les formes del relleu.
L’estudiant ha de cercar els significats i imatges dels següents conceptes: Dorsal oceànica. Fossa marina. Plana abissal. Illa. Talús continental. Plataforma continental. Península. Istme. Cap. Golf. Badia. Ria. Plana. Altiplà. Vall (fluvial o glacial). Depressió o conca. Muntanya. Serralada.
Els continents.
La divisió del món en continents.
La Terra està dividida en sis continents: Àfrica, Amèrica, Àsia, Europa, Oceania i Antàrtida.
La superfície dels continents no és llisa, sinó que presenta nombroses i dinàmiques formes de relleu: muntanyes, planes, altiplans, valls, depressions...
Les principals cadenes muntanyoses són les Muntanyes Rocalloses i els Andes a Amèrica, els Alps i el Caucas a Europa, i l’Himàlaia a Àsia, que té la muntanya més elevada del món, l’Everest (8.848 metres).
Els altiplans estan molt repartits i el major és el Tibet.
Les planes més grans són les americanes a les conques del grans rius Mississippi i Amazones.
La depressió més profunda és el Mar Mort, a Àsia occidental, a 395 metres sota el nivell del mar.
El relleu als oceans i mars.
Als oceans i als mars hi ha illes envoltades d’aigua, que se consideren arxipèlags quan formen conjunts, com al Carib les Antilles.
Les illes més grans són Groenlàndia i Austràlia (se la considera una illa-continent pel seu tamany).
Les costes (o litoral) presenten moltes formes, tan sortints (penínsules, caps o puntes) com entrants (golfs, badies, ries, fiords o cales).
Àfrica.
Àfrica està separada d’Europa pel Mar Mediterrani i d’Àsia pel Mar Roig, i té a l’oest l’Oceà Atlàntic i a l’est l’Oceà Índic.
El relleu és pla, però amb massissos muntanyosos, com el de Kenia.
Hi ha grans depressions formades per l’erosió i sedimentació als grans rius (Nil, Congo) i llacs (Txad).
El litoral és rectilini i llarg, amb costes poc retallades.
Amèrica.
Amèrica està dividida en dos subcontinents, el Nord i el Sud, units pel istme de Panamà.
Amèrica està separada d’Àsia pel istme de Bering, i té a l’oest l’Oceà Pacífic i a l’est l’Oceà Atlàntic. Al nord té la immensa illa de Groenlàndia i l’Oceà Glacial Àrtic.
El relleu està dominat a l’oest per les Muntanyes Rocalloses i els Andes, i a l’est per grans planes.
El litoral de l’oest és rectilini i el de l’oest té grans deltes del rius Amazones i Missisippi.
Àsia.
Àsia està limitada a l’oest, on estan Europa (amb la que forma Euràsia) i Àfrica, per les serralades dels Urals i el Caucas, pel Mar Mediterrani i el Mar Roig. Limita al nord amb l’Oceà Glacial Àrtic, a l’est per l’Oceà Pacífic i al sud per l’Oceà Índic.
El relleu és muntanyós, amb grans serralades com l’Himàlaia, altiplans com el Tibet i planes desèrtiques (Gobi).
El litoral és retallat amb grans penínsules (Aràbia, Índia, Malacca, Indotxina, Corea) i importants arxipèlags, sobre tot a l’est (Insulíndia, Filipines, Japó).
Oceania.
Oceania és un conjunt immens d’illes i arxipèlags a l’Oceà Pacífic, destacant les illes d’Austràlia, Nova Zelanda i Nova Guinea. Es formen quatre grans grups: Australàsia (sud), Melanèsia (oest), Micronèsia (centre) i Polinèsia (est).
Antàrtida.
L’Antàrtida és un continent gelat, situat al Pol sud i envoltat de l’Oceà Glacial Antàrtic.
Dosier voluntari: El medi antàrtic.
L’alumne podrà realitzar un estudi sobre el medi antàrtic, amb l’ajuda del llibre i fonts com Vikipèdia, amb imatges. Se farà fita en l’amenaça del canvi climàtic (reducció de la capa d’ozó en l’atmosfera i de la capa de gel superficial) i de l’explotació excessiva del sòl i el mar.
El relleu d’Europa: El continent europeu.
Europa és un continent petit, que és una península d’Euràsia a la part occidental d’Euràsia, de la que la separen les serralades dels Urals i el Caucas, els mars Caspi i Negre, i el Mar Mediterrani, que també la separa d’Àfrica al sud. Al nord està limitada per l’Oceà Glacial Àrtic i a l’oest per l’Oceà Atlàntic.
El litoral és molt retallat, amb penínsules com l’Ibèrica, Italiana i els Balcans al sud, i l’Escandinava al nord.
El relleu és muntanyós al sud i més pla al nord.
Hi ha tres grans tipus de relleu:
• La Gran Plana Europea, que va des dels Pirineus (a França) fins els Urals (a Rússia), i està travessada per rius cabalosos com el Rin, Elba o Vistula.
• Els altiplans i els massissos antics, com la Meseta a Espanya, el Massís Central a França o la Serralada Escandinava. Són planes i muntanyes baixes, molt erosionades i separades per valls extenses.
• Les serralades de muntanyes joves, sobre tot al sur, com els Pirineus, Alps, Apenins, Balcans, Carpats i Caucas.
El relleu d’Espanya.
La Península Ibèrica i els arxipèlags.
La Península Ibèrica ocupa l’extrem sud-occidental d’Europa, entre l’Oceà Atlàntic i el mar Mediterrani.
El relleu peninsular té tres característiques bàsiques: la forma massissa, l’elevada altitud mitjana i la disposició perifèrica del relleu muntanyós.
La forma massissa.
La Península Ibèrica té una forma massissa perquè és molt ampla d’oest a est (1.094 km) i les costes són molt rectilínies, sense grans entrades i sortides, de manera que la influència del mar no penetra gaire en l’interior.
L’elevada altitud mitjana.
L’altitud mitjana és molt elevada (660 m), només superada a Europa per Suïssa, degut a les serralades i sobretot a la presència al centre de la gran Meseta, amb altituds que van des dels 600 als 800 m de mitja.
La disposició perifèrica del relleu muntanyós.
El relleu muntanyós al voltant de la Meseta, amb les serralades Cantàbrica i dels Pirineus al nord, i la Penibètica al sur, frena la influència del mar i augmenta els forts contrastos entre la costa i l’interior.
Les unitats morfoestructurals més importants són:
La Meseta, al centre de la Península, té una altura mitja de 660 metres i està dividida pel Sistema Central en dues parts, la Submeseta Nord (800 metres d’altura), travessada pel riu Duero, i la Submeseta Sud (600 metres d’altura), i aquesta està dividida pels Montes de Toledo que la subdivideixen en les conques dels rius Tajo i Guadiana. Volten la Meseta tres serralades: la Serralada Cantàbrica al nord, el Sistema Ibèric a l’est i Sierra Morena al sud.
Fora de la Meseta es troben vàries formacions muntanyoses exteriors: el Massís Galaic, la serralada dels Pirineus, les Serralades Litorals Catalanes i les Serralades Bètiques (Subbètica i Penibètica).
En paral·lel als Pirineus i les Serralades Bètiques hi ha dues grans conques sedimentàries o depressions, la de l’Ebre, al nordest, i la del Guadalquivir, al sud.
Les costes de la Península són altes i poc accidentades, interrompudes per amplis arcs de costes baixes i arenoses, com les dels golfs de Lleó (al nord de Catalunya), València i de Cadis. Només són retallades en les ries gallegues.
L’arxipèlag de les illes Balears és una continuació de les Serralades Subbètica (Eivissa i Mallorca) i Litoral Catalana (Menorca).
L’arxipèlag de les illes Canàries, a l’oceà atlàntic front a les costes del sud del Marroc, és d’origen volcànic i molt accidentat.
Fonts.
Internet.
Blogs.
Llibres.
Albert Mas, A.; Benejam Arguimbau, P.; García Sebastián, M.; Gatell Arimont, C. Ciències Socials, Geografia i Història. Cives 1. Vicens Vives. 2011: pp. 26-47.
ACTIVITATS OBLIGATÒRIES DE COMPETÈNCIES BÀSIQUES.
*Pels alumnes que no tenen llibre sinó només materials digitals, les preguntes han variat una mica per fer-les més completes i clares.
1.- Consolida el que has après.
a) - Com s’anomena la capa més interna de la Terra?
- En quines altres dues capes es divideix la Terra?
b) - Quin lloc ocupa l’escorça en l’estructura de la Terra, la part més interna o la més exterior?
- Sempre té l’escorça la mateixa amplada? Per què?
c) - Explica la teoría de la deriva continental.
d) - Per què es produeix l’explosió d’un volcà?
- Quines parts té un volcà?
e) - Quines són les dues escales principals es fan servir per mesurar la magnitud dels terratrèmols?
- Què diferencia una escala de l’altra?
f) - Quin és el principal agent extern modelador del relleu terrestre?
- De quines cinc maneres principals actua?
g) - Quins altres quatre agents (recorda que fauna i home són distints) intervenen en la transformació del relleu i explica’n cada un?
h) - Quines accions du a terme l’ésser humà com a agent modificador d’un territori?
i) – Quins són els gran conjunts del relleu europeu?
j) - Què caracteritza el relleu peninsular?
- Quines són les seves principals unitats de relleu?
2.- Defineix conceptes clau.
- Litosfera.
- Fusió.
- Magma.
- Volcà.
- Terratrèmol.
- Sisme submarí.
- Epicentre.
- Hipocentre.
- Península.
- Continent.
- Serralada.
- Altiplà.
Activitats obligatòries pels alumnes amb llibre de Vicens Vives.
Han de contestar les activitats de Consolida i Conceptes del llibre al final de la UD 02 i han de localitzar amb claudàtors les respostes de les activitats obligatòries:
Activitat voluntària: Quadern d'Activitats.
Al Quadern d'Activitats es poden fer les làmines corresponents a la UD 02.
Activitat voluntària: Realitzar un esquema.
Poden unificar els següents punts en un totsol o fer per separat els tres.
1.- Preparar un esquema sobre els agents interns i externs de formació del relleu de la Terra.
2.- Preparar un esquema sobre el relleu d'Europa.
3.- Preparar un esquema sobre el relleu d'Espanya.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada